עצות לגלישה בטוחה לילדים - משטרת ישראל

שבעה כללים לגלישה בטוחה

הסתרת כתובת הדואר האלקטרוני והסיסמאות שלכם מונעת מפולשים לא רצויים לחדור לפרטיותכם.

האינטרנט יכול להיות נהדר! יש בו המון משחקים מגניבים, פעילויות ומידע שיעזרו לכם ללמוד. אם תמלאו את העצות הבאות, יהיה לכם קל יותר להימנע מסכנות האינטרנט וליהנות מחוויה בטוחה בזמן הגלישה ב- World Wide Web.

לאדם רגיל מן הישוב, אין שום דרך לברר אם חבר באינטרנט הוא באמת מי שהוא מתיימר להיות. אם חבר באינטרנט מבקש מכם לשמור על קיומו בסוד, כותב לכם דברים לא יפים סיימו את הקשר איתו באופן מיידי וספרו על כך למבוגר, רצוי להפנות את המטרד באופן ישיר הן לאתר האינטרנט / לחברת האינטרנט ולא לחשוש לפנות אף למשטרה. למשטרה יש כלים המאפשרים לאתר את המטריד גם אם הפגיעה בכם נעשתה לפני מספר ימים

לעולם אל תסכימו לפגוש מישהו שאתם מכירים רק דרך האינטרנט, אלא אם הוריכם הסכימו לכך. גם אם הסכימו, לכו לפגישה בלוויית מבוגר וקיימו את הפגישה במקום ציבורי הומה אדם.

לעולם אל תקנו ואל תזמינו דברים באינטרנט ללא הסכמת הוריכם.

לעולם אל תשלחו את תמונתכם או כל דבר אחר ל'חבר' באינטרנט ללא אישור מההורים.

לעולם אל תספקו מידע אישי כגון שם משפחה, כתובת, מספר טלפון, סיסמה, שם בית הספר שאתם לומדים בו ומיקומו, או השם והפרטים של קבוצת ספורט שאתם משחקים בה. גם מספרי כרטיסי האשראי של ההורים שלכם, כתובותיהם בעבודה ומספרי הטלפון שלהם הם מחוץ לתחום.

לעולם אל תענו להודעות לא נעימות או להודעות שגורמות לכם הרגשה לא נוחה. ספרו על כך להוריכם מייד.

לעולם אל תשתמשו בשפה גסה באינטרנט ואל תשלחו הודעות לא נעימות.

האם זה קרה לכם פעם?

אם אתם רואים בתיבת הדואר האלקטרוני שלכם או באינטרנט דברים שגורמים לכם הרגשה לא נוחה, ספרו על כך להוריכם.

האם אי-פעם קיבלתם הודעת דואר אלקטרוני שנראית כאילו היא מיועדת למבוגרים, ולא לכם?

האם מישהו איים עליכם פעם בהודעת דואר אלקטרוני?

האם מישהו שלח לכם פעם הודעת דואר אלקטרוני שגרמה לכם הרגשה רעה או לא נוחה?

אם אחד מהדברים הללו קרה לכם, ספרו על כך מייד להוריכם ותנו להם לעזור להוריכם לטפל במצב. הם יכולים לעזור לכם להחליט איזו הודעת דואר אלקטרוני עלולה להזיק לכם. בנוסף, הם יכולים לדווח לספק האינטרנט או למשטרה אם הדבר חמור מספיק. אם הדבר קרה לכם בבית הספר, ספרו למורה שלכם.

בנוסף, אם אתם מקבלים הודעת דואר אלקטרוני ואינכם מזהים את השולח, כדאי שתראו את ההודעה להוריכם או למורה שלכם לפני שתפתחו אותה, כדי לוודא שהיא ידידותית.

עוד דברים שכדאי לכם לדעת בזמן הגלישה באינטרנט!

פסססט! מה הסיסמה הסודית?


בסרטים ישָנים, סוכנים חשאיים השתמשו לפעמים בקודים ובסיסמאות סודיות כדי להבהיר לסוכן אחר שהם שייכים לאותו צד. הם הגנו על הסיסמאות הללו בחייהם.

למרות שסיסמאות האינטרנט שלכם אינן עניין של ביטחון לאומי, כדאי להתייחס אליהן באותה מידה של סודיות. לעולם אל תגלו את סיסמאות המחשב והאינטרנט שלכם לאף אחד – אפילו לא לחבר הכי טוב שלכם. סיסמאות מאפשרות לכם לגשת למידע ולבידור באינטרנט. בנוסף, הן שומרות על המידע האישי שלכם כך שלא יגיע לידיים הלא נכונות. מומלץ מאוד לשנות את הסיסמה שלכם מזמן לזמן, כדי למנוע מאנשים להשיג גישה אל החשבונות ואל המידע שלכם.

נוכלים מתחזים לפעמים לספקי האינטרנט שלכם ומבקשים מכם את הסיסמאות שלכם כדי שיוכלו לבצע עבודות תחזוקה בחיבור האינטרנט. ברגע שמישהו יודע את הסיסמאות שלכם, הוא יכול לקבל גישה אל הגישה שלכם לאינטרנט, לפעמים אל המחשב שלכם, ואולי אפילו אל החיים שלכם.

הגנו על הכתובת שלכם


כתובת הדואר האלקטרוני שלכם היא לא סתם תיבת דואר באינטרנט. באמצעות הדואר האלקטרוני, אנשים יכולים להגיע אליכם בכל עת. ואם תיתנו את הכתובת שלכם לאנשים הלא נכונים, הם יוכלו לשלוח לכם הודעות דואר אלקטרוני לא רצויות, הודעות שיכולות לפגוע בכם או הודעות מאיימות. משתמש מנוסה באינטרנט יכול גם להשתמש בכתובת הדואר האלקטרוני שלכם כדי לשלוח הודעות פוגעות ולא רצויות למאות, לאלפים או אפילו למיליונים של אנשים. רק אנשים שאתם סומכים עליהם אמורים לדעת את כתובת הדואר האלקטרוני שלכם. ממש כמו מספר הטלפון שלכם – אם הוא מגיע לידיים הלא נכונות, אתם עלולים להיתקל בעיות כמו שיחות טלפון מטרידות או סוכני טלמרקטינג שינסו למכור לכם דברים שאינכם רוצים.

זיכרו שבכל פעם שאתם קונים מוצר באינטרנט, עונים על סקר או ממלאים שאלון באינטרנט כדי לקבל פרס, אתם מוסרים לאדם או לחברה האלה את כתובת הדואר האלקטרוני שלכם ובכך נותנים לכם חיבור ישיר אליכם. אם אתם מקבלים הודעות דואר אלקטרוני שמאיימות עליכם, מנסות למכור לכם דברים או כוללות תוכן או שפה שמתאימים למבוגרים בלבד, ספרו על כך להוריכם מייד. מאחר שאינכם יכולים לדעת בוודאות מי נמצא בצדה השני של הודעת הדואר האלקטרוני, הכלל המנחה הוא: אם אתם לא בטוחים, אל תענו.

סכנה – זרים באינטרנט

ההגנה על הזהות שלכם היא אחד מהדברים הנהדרים באינטרנט – לעולם אינכם צריכים לגלות מי אתם כשאתם משוחחים בצ'אט עם אחרים. דבר זה מאפשר למשתמשים באינטרנט ליצור שמות מזויפים וזהויות חלופיות כמו סנופי143 או פרח48. שמות כאלה, בניגוד לשמות אמיתיים כגון דניאל כהן או מאיה דקל, אינם מגלים כל מידע על המשתמש. אבל אתם לא היחידים הנהנים מכך. גם אתם אינכם יודעים עם מי אתם מדברים. האדם בצד השני יכול לספר לכם שהוא נערה בת 16 מרחובות שאוהבת כלבים ושוקולד – אבל ייתכן שהוא משקר. ייתכן שהוא אינו נערה, אינו בן 16 ואינו מרחובות.

עליכם להניח תמיד שמי שמשוחח איתכם הוא אדם זר. ממש כמו בזמן שיחה עם זרים בטלפון, אין למסור לעולם מידע אישי באינטרנט. הנה מספר סוגים של מידע שלא רצוי לגלות אף פעם:

אל תיפגשו לעולם עם מישהו שהכרתם באינטרנט לבדכם, וללא ידיעתם המלאה של הוריכם וללא נוכחותם.


אינטרנט ומחשבים